Hvordan handle derivater i aksjer, krypto, valuta, råvarer, opsjoner mm.

Visste du at det finnes CFD-nettmeglere hvor du kan selge og kjøpe aksjer? Her får du også muligheten til å handle valuta, indekser, råvarer, børsomsatte fond og differansekontrakter.

Slik handler du aksjederivater

DERIVATER er instrumenter som benyttes av tradere. Et typisk eksempel er CFD som står for Contract for difference, eller differansekontrakter på norsk. Dette er et instrument som kan benyttes til å handle aksje-CFD samt derivater av mange andre underliggende aktiva.

23. juli 2024 av Smarte penger / Aksjer

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Derivathandel utføres via nettmeglere. Det finnes mange nettmeglere å velge blant, noen er useriøse mens andre er regulerte, trygge og benyttes av millioner av kunder.

Her finner du en oversikt over anbefalte nettmeglere som kan benyttes til å handle derivater i alt fra aksjer, opsjoner, valuta, krypto, råvarer og mye mer.

Derivater er et finansielt produkt / finansielt instrument som speiler et underliggende finansprodukt, for eksempel en aksje.

Et populært derivatinstrument er CFD-er, som er en type finansiell kontrakt. Det høres kanskje vanskelig og komplisert ut, men det har mange fellestrekk med ordinær aksjehandel. Er du kjent med handel i aksjer, vil du raskt komme inn i hvordan CFD-handel fungerer. Risiko ved CFD-handel er ulikt aksjehandel, men både ved aksjekjøp og CFD-er kan man i teorien tape hele investeringen. Fordelen med CFD-handel er muligheter som giring og at man kan tjene penger selv om det underliggende faller, for eksempel er det med en CFD-trade mulig å tjene selv om den underliggende aksjen eller det underliggende instrumentet skulle falle i verdi.

Handle CFD-er i aksjer, opsjoner, valuta og annet

CFD-tjenester er finansielle tjenester som gjør det mulig å handle derivater i aksjer, valuta, råvarer og indekser.

Hvis du skal handle aksjederivater må du altså benytte en nettmegler som tilbyr dette. Det finnes et godt utvalg av tjenester, og mange vil nok påstå at de beste er nok de som er store, internasjonale aktører.

Hvor kan du handle aksjederivater?

Det finnes mange nettmeglere å velge blant. Noen populære alternativer er disse nettmeglerene:

  • eToro er en ledende aktør innen det som kalles sosial trading. Dette er et populært konsept og benyttes av millioner av tradere verden over. Her kan man kopiere hvem som helst av de millionenene av brukere som benytter eToro, og man kan til og med tjene ekstra penger som investor dersom man selv blir kopiert. Det er mulig å reservere seg fra å vise sine handler offentlig eller anonymisere disse dersom man ønsker anonymitet og først og fremst tenker på personvern heller enn publisitet og sosiale fordeler blant tradere.

Det er ingen grunn til å kun benytte norske nettmeglere, selv om mange tenker at dette kanskje er tryggere.

Enkelte tjenester i utlandet kan være minst like trygge, og dessuten er dette drevet av langt større selskaper med bedre handelstilbud, rimeligere handelsløsninger, og en bedre handelsopplevelse.

Du benytter allerede mange utenlandske tjenster. Sannsynligvis benytter du i dag langt flere utenlandske tjenester enn norske, så hvorfor ikke gjøre det samme ved valg av handelstjenester?

Din bank er sannsynligvis norsk, men når du skal søke på nett eller delta i sosiale medier, benytter du utenlandske tjenester. Når du skal lese e-post benytter du en utenlandsk tjeneste. Så hvorfor ikke vurdere å gjøre det samme når du skal handle i markedet? I det minste bør man vurdere dette.

Det finnnes mange annerkjente handelsplattformer på nett, hvor man kan handle aksjer fra børsnoterte selskaper på Oslo Børs fra Norges hovedindeks, selv om dette handles via handelstjenester basert i utlandet.

Giring og margin hos utenlandske handelstjenester: En av de store fordelene med å handle hos utenalndske handelstjenester er at du kan få stor kjøpekraft med relativt beskjedne beløp. Setter du inn noen få hundre kroner på din tradingkonto kan du for eksempel få en kjøpekraft på flere ti-tusen kroner. Altså kan du med et lite beløp handle aksjer for mye mer enn innskuddet ditt..

Annet verdt å nevne om utenlandske handelstjenester:

  • Avanserte tekniske analyseverktøy er normen
  • Gratis sanntidsstrømmer med noteringer er også svært vanlig
  • Gjør det enklere å handle i aksjederivater og CFD i råvarer, kryptovaluta, valuta og børsomsatte fond.
  • Tjen uansett markedsretning: Tjen penger på fallende aksjer såvel som stigende aksjekurser (ved å inngå long- eller short-posisjoner
  • Innskudd kan settes inn på mange forskjellige måter, for eksempel via kredittkort, PayPal eller tradisjonell bankoverføring (f.eks. nettbank). Mulighetene her er ofte større enn hva som er tilfellet hos norske handelstjenester.
  • Handle i populære norske, europeiske og amerikanske aksjer
  • Valutahandel, daytrading, råvarespekulasjon, investere i fond, og mye mer.

Husk bare at du bør velge en handelstjeneste som er regulert av et finanstilsyn som du kan stole på. Noen nettmeglere er basert i land du kanskje aldri har hørt om, disse bør man unngå, men dersom det er en seriøs nettmegler basert i EU og har et godt rykte, så fortjener denne nettmegleren kanskje din oppmerksomhet. Det er ingen grunn til å benytte en halvgod norsk tjeneste, dersom det finnes noe som er mye bedre i utlandet.

Gamblingprodukter som imiterer opsjoner (en advarsel)

Enkelte opsjoner er konstruert som et gamblingprodukt. Vi kaller dem derfor her for gambling-opsjoner.

Disse spesielle opsjonene markedsføres intenst på nettet, men er slett ikke det samme som vanlige opsjoner.

I teorien er det mulig å oppnå skyhøy avkastning på ekstremt kort tid med disse gamblingproduktene, men de aller fleste ender opp med å tape penger. Det finnes mange useriøse neggmeglere som tilbyr dette tradinginstrumentet. Noen beskriver gambling-opsjoner i seg selv som ren svindel. I beste fall høy risiko og dårlige odds.

Gambling-type opsjoner er et forholdsvis nytt tradingsinstrument, og det viktigste å vite om dette er at det innebærer ekstrem risiko og passer kun for erfarne tradere.

Av alle handelsmuligheter som finnes i dag for å oppnå bedre avkastning på pengene sine, er det knapt noe som er så risikabelt som gambling-opsjoner. Her har man muligheten til å tape alt i løpet av sekunder.

Risiko i opsjonshandel er generelt veldig høy. Enhver form for investering innebærer risiko, og dette er ikke noe unntak med opsjoner, spesielt dersom det er konstruert som et gamblingprodukt. Dersom du leter etter en metode for å "bli rik fort" bør du heller finne noe annet å gjøre.

Advarsel om svindel med falske opsjoner

Mange definerer disse gambling-lignende opsjonsproduktene som ren svindel.

Andre mener at det kun er noen aktører innen markedet for gambling-type opsjonser som faller inn under denne kategorien. Gambling-opsjoner i seg selv er et finansielt instrument, men blir kritisert for å ha ekstremt høy risiko kombinert med elendige odds.

Hva består disse gambling-lignende opsjonene av?

Gambling-opsjoner kan betraktes som et tradinginstrument, og i likhet med andre opsjoner, så følger det et underliggende verdipapir, for eksempel aksjer, eller råvarer, valuta, indeks.

Du kan altså kjøpe en slik opsjon konstruert som et tradingprodukt for eksempelvis Apple-aksjen. Da kjøper du ikke selve aksjen, men et binær handelsmulighet som beror på Apple-aksjen.

Opsjoner konstruert som gamblingprodutker kan være både salgsopsjoner og kjøpsopsjoner, slik som ved vanlige opsjoner.

Som ved vanlig opsjonshandel kan du for eksempel kjøpe en kjøpsopsjon (Call) for Apple-aksjen, og dersom aksjen stiger i verdi, vil du tjene penger. Dersom du tror Apple-aksjen skal falle i verdi, kjøper du en salgsopsjon (Put).

Et salgsargument som ofte brukes ved slike gambling-opsjoner er (i teorien, ikke i praksis) at det ikke spiller noen rolle hvor mye en aksje (eller et annet underliggende verdipapir) faller eller stiger. Dersom Apple-aksjen stiger med bare 1 prosent på utløpsdato, kan du tjene eksempelvis 70% eller mer. Dersom du kjøper en salgsopsjon, og Apple går ned 1% på utløpsdato, kan du tilsvarende tjene 70% eller mer.

Hvor mye du tjener avhenger av hvilken opsjon du kjøper, og hva nettmegleren gir deg i avkastning. Dette står i klartekst hos nettmegleren, og er noe du får full oversikt over før du kjøper den opsjonen.

Tjene penger eller tape penger

Med de fleste typer gambling-opsjoner er tap og gevinst bestemt på forhånd, basert på utfallet.

Det er ikke av betydning om opsjonen er "in the money" eller "out-of-the-money". Det eneste som betyr noe er om den er det, og ikke hvor mye den er, eller ikke er, det, slik det ville vært med vanlig opsjonshandel.

Å handle med gambling-opsjoner gir muligheter, mest av alt muligheter til å tape hele innskuddet på kort tid. Noen synes kanskje det kan være spennende, men spesielt lønnsomt er det ikke.

Man kan i teorien tjene penger veldig fort, men man må også forstå risikoen. Dette er likevel en mulighet erfarne tradere kan vurdere, da det kan være mulig å oppnå ønsket avkastning i forhold til risiko.

Som alltid er det viktig å sette seg inn i det instrumentet man handler, og når det gjelder opsjoner bør man selvsagt også ha en formening om det underliggende verdipapiret som handles via opsjonen.

Gambling-opsjoner bør unngås, og er ikke seriøs trading

Denne handelsformen passer ikke engang for erfarne tradere.

De fleste som prøver å tjene penger på gambling-opsjoner, vil tape penger, og det finnes få eller ingen seriøse meglere som kan tilby denne typen "opsjonshandel".

Prøv heller andre former for opsjonshandel, velg heller regulerte finansprodukter som CFD-handel fra seriøse tilbydere, eller enda mer tradisjonelle alternativer som direkte handel med aksjer eller fondshandel.

Bruk kun regulerte nettmeglere uansett hva du ønsker å trade, og styr unna alt som ligner av gambling. Trading og gambling har noen fellestrekk, men det er to forskjellige verdener.

Noen nettmeglere er regulerte, mens andre opererer uten noen form for lisenser eller kontroll. Selv om nettmegleren er autorisert av en finansmyndighet, er dette likevel ingen garanti for meglerens kvalitet.

Det finnes andre former for opsjonshandel som kan være aktuelle tradinginstrument.

Den beste måten å lære seg trading med opsjoner vil være å prøve seg frem hos en nettmegler som tilbyr slik handel. Dette bør man gjøre uten å risikere egne penger inntil man har den erfaringen som er nødvendig til å vurdere om man ønsker å sette av midler til denne type trading.

Når du handler via en nettmegler, vil du få den beste forutsetningen til å forstå hva som skjer i markedet for opsjoner. Du vil etterhver lære deg hva som er profitable strategier, og hva som ikke fungerer så bra. Som regel er nettmegleren din behjelpelig med å finne strategier som passer nettopp for deg.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).