De beste kredittkort-tipsene

Kredittkort har fått mye negativ omtale, og det er ikke uten grunn. Kredittkortet kan likevel være et verdifult verktøy i sparing og personlig økonomi. Her er de beste tipsene for kredittkortbruk.

Kredittkort-tips
27. april 2024 av Smarte penger / Kredittkort

Kredittkort kan gi deg et merkbart positivt bidrag til privatøkonomien. Disse kortene kan også ødelegge økonomien din.

Derfor er det viktig å lære seg noen smarte tips om kredittkort. For å gjøre det enklere for deg har vi samlet noen av de beste tipsene om kredittkort her.

1. Penger på kredittkort er ikke dine penger

Kort eller kontant? Med egne penger i hånden kan du gjøre dårlige kjøp, men med et kredittkort i hånden kan du gjøre katastrofale kjøp. Forskjellen er vesentlig. Du kan gå i null med egne penger, du kan gå i evig minus med kredittkort.

Om noen år vet ikke folk lenger hva kontanter er. Ja, de har hørt om mynter som betalingsmiddel. De er kanskje også kjent med oldtidens penger: gull, skjell, husdyr. Papirpenger tilhører den samme kategorien av gamle penger.

Tips 1: Penger på kredittkortet er aldri dine penger. Det er andres penger, og må betales tilbake. Kriminelle torpedoer er kanskje skumlere enn lovlige kreditkorer, men begge kan være et mareritt for din personlige økonomi dersom du lar være å betale tilbake.

2. Kredittkort og de nye pengene

Kredittkort tilhører kategorien nye penger. Sammen med kryptovaluta, delingsøkonomi og crowdfunding. Alt dette har historiske røtter som går langt bak i tid, men i fremtiden vil dette erstatte de gamle betalingsmetodene fullstendig.

Tips 2: Kontanter er gammeldags, og er en reserveløsning og til nødbruk. Bruk kredittkort og moderne penger, og hold deg oppdatert på hvordan du kan bruke kredittkort smartere. Kredittkort kan gi deg mange betydelige fordeler som du ikke kan oppnå ved bruk av kontanter eller vanlig bankkort.

3. Bruk kredittkort når du handler på nett

Du bør ikke benytte vanlig betalingskort ved netthandel. Bruker du kredittkort vil det gi deg ekstra beskyttelse mot svindel.

Bankkort fungerer slik at dine egne penger blir trukket direkte fra konto når du handler. Med kredittkort handler du med andres penger, og dersom selgeren er en svindler, vil selgeren på en måte svindle både deg og kortselskapet. Om du blir svindlet på nett og handlet med kredittkort, kan du bare ta kontakt med kredittkortselskapet og de vil ta saken for deg.

Merk at selv om du er bedre beskyttet ved handel på nett med kredittkort, betyr ikke dette at du er fullstendig fritatt fra ansvar. Opptrer du uaksomt når du handler på nett, vil du kanskje måtte betale egenandel.

Tips 3: Handle alltid med kredittkort på nett, så vil kortselskapet ta regningen dersom du blir utsatt for svindel.

4. Reis aldri med bare ett kort

Kredittkort kan være utmerket å ha med seg på reiser til utlandet. Det kan være en fordel å eie flere kredittkort, og i forbindelse med reiser bør man minst ha to forskjellige kredittkort, gjerne flere. Det har mange fordeler, blant annet dersom kortbetaling for det ene kredittkortet skulle være utilgjengelig av tekniske årsaker, noe som oppstår en gang i blant, og som kan skape større problemer ved reise i utlandet enn hjemme.

Tips 4: Ta med både ordinært betalingskort og kredittkort, gjerne to eller flere kredittkort fra forskjellige kortselskaper for å være på den sikre siden. Da kan du veksle mellom de ulike kredittkortene i forhold til hvilke fordeler det gir, og du kan være sikker på at du alltid har et kredittkort som vil fungere stort sett over hele verden.

5. Når skal du ikke bruke kredittkort

Kredittkort kan være gull i noen tilfeller, men dårlig egnet i andre situasjoner.

Smarte kredittkort-brukere vet når de ikke skal bruke kredittkortet.

  • Ikke bruk kredittkortet når du skal ta ut penger, da begynner rentene å løpe med en gang. Det gjelder også dersom du betaler for post, fordi frimerker og post teller som penger i systemet, og rentene begynner umiddelbart.
  • Du bør som regel heller ikke bruke kredittkortet for beløp som er større enn det du har dekning for å betale tilbake. For eksempel kan man gjøre det til en regel at beløpet på din brukskonto aldri skal være lavere enn anvendt kreditt på kredittkortet.
  • Ikke overfør penger til dine andre kontoer fra kredittkortet. Rentene begynner umiddelbart.
  • I tillegg bør man også ha opprettet en bufferkonto for uforutsette utgifter, slik at man aldri vil befinne seg i den vanskelige situasjon hvor man ikke har råd til å betale tilbake kredittkortgjeld. Smarte kredittkort-brukere betaler selvfølgelig all kredittkortgjeld før eller på forfallsdatoen.
  • Ikke bruk norsk valuta i utlandet, og når du betaler med kredittkort i utlandet bør du velge lokal valuta for å unngå dårligere vekslingskurs og unødvendig valutapåslag.
  • Ikke bruk kredittkortet dersom selgeren krever at du leverer fra deg kortet. På restauranter bør du for eksempel betale med kredittkort på betalingsterminal. Ha alltid litt kontanter i bakhånd dersom selgeren ikke har betalingsterminal tilgjengelig.

Tips 5: Vær klar over hvilke situasjoner du ikke skal bruke kredittkort.

6. Betal reisen med kredittkort

Du betaler vel alle flybilletter og hotellovernatting med kredittkort? Og leiebil og annet tilknyttet reise og ferie? Det er smart!

Dette vil gi deg trygghet i form av ekstra beskyttelse som er nedfelt i loven, som vil hjelpe deg i tilfelle svindel, at selgeren går konkurs, eller andre uforutsette problemer. Det er det ene.

Det å utføre betaling av reisen med kredittkort vil også gi deg flere fordeler. Noen kredittkort har rabattordninger eller kredittkort med reiseforsikring dersom reisen betales med kredittkortet.

Tips 6: Reise, inkludert flybilletter, leiebil, overnatting mm. bør betales med kredittkort i de aller fleste tilfeller.

7. Kredittkort med både magnetstripe og chip

I de fleste tilfeller kan man betale med chip, men noen ganger må man dra kortet ved å bruke magnetstripen. Å dra kortet er også en reserveløsning dersom chip ikke skulle fungere. Om du skal ut på en reise er det lurt å teste både chip og magnetstripe på alle dine kort før avreise, slik at du vet at begge muligheter er tilgjengelig på alle kortene du skal ha med (samtidig som at du da sjekker at du husker riktig pin på alle kortene).

Tips 7: Sjekk at alle dine kredittkort har både magnetstripe og chip som fungerer, og at du husker pin-koden på kortene dine, spesielt før reise.

8 . Regionsperre, ikke glem denne!

En klassisk feil er å glemme å sette regionsperre. Sjekk at alle dine kort, både kredittkort og betalingskort har den regionsperren som er riktig i forhold til ditt reisemål.

Tips 8: Opphev regionsperre før avreise, og aktiver regionsperren igjen når du kommer hjem.

9. Handle med kredittkort og få kjøpsforsikring på kjøpet

Dette er kanskje det aller beste med kredittkort, og den viktigste grunnen til å bruke kredittkort. Forbrukere i Norge er generelt godt beskyttet, men et kredittkort gir deg mye bedre beskyttelse enn om du skulle ha betalt kontant:

Finansavtaleloven gir deg nemlig retten til å klage til kortutsteder dersom du ikke mottar det produktet du har betalt for, gitt at du har handlet med kredittkort.

Tips 9: Det er best å benytte kredittkort i stedet for betalingskort eller kontanter, både ved handel i Norge og utlandet.

10. Oppbevar kredittkortet trygt

Hvis du har 50.000 disponibel kreditt på kortet, tenk på dette som en konvolutt med 50 tusen kroner.

Tips 10: Pass godt på kredittkortet ditt. Vit alltid hvor du har det, og ikke la det være tilgjengelig for andre.

Flere (åpenbare) kredittkort-tips

Her er kredittkort-tips som er så åpenbare at de strengt tatt ikke burde være nødvendig å nevne, men det er ikke uvanlig å gjøre åpenbare feil i forhold til kredittkort-bruk, og dermed kan det være grunn til å reflektere rundt dette også:

  • Ikke fortell eller vis pin-koden din til andre. Med andre ord: Skjul pin-koden. Det regnes som uaksomt å ikke skjule pin-koden, og dersom du blir frastjålet kortet av noen som også har sett deg taste pin-koden, kan du se langt etter å få tilbakebetalt pengene som eventuelt blir stjålet.
  • Betal i lokal valuta i utlandet.
  • Les avtalen med kortselskapet. Det med liten skrift er like mye juridisk bindende.
  • Gratis kreditt, ikke gratis penger. Så lenge du betaler kredittkortfakturaen innen forfall, er penger på kredittkortet som gratis kreditt å regne. Gratis penger, er det ikke. Svært åpenbart, men skal man dømme ut fra hvordan enkelte bruker sine kredittkort, så virker det mer som om man antar at kredittkortet er en magisk brønn med gratis penger.
  • Gjør deg kjent med hvilke gebyrer kredittkortet har.
  • Flere kredittkort gir deg flere fordeler: Veksle mellom kredittkort for å oppnå de beste kredittkort-fordelene.
  • Ha både VISA- og MasterCard-kredittkort. Det er spesielt nyttig når du reiser alene i utlandet. Eventuelt kan du og ditt reisefølge ha ett av hver type, om du ønsker å ha så få kredittkort som mulig (men flere kredittkort gir bedre fleksibilitet og kanskje flere fordeler).
  • Dra aldri ut på reise uten å ha skrevet ned bankens telefonnummer og epost-adresse slik at du kan ta kontakt så raskt som mulig dersom kortet skulle bli frastjålet.
  • Depositum for beløp som skal betales tilbake innen kort tid og før forfall av neste kredittkortfaktura, kan med fordel betales med kredittkortet.
  • Å la være å betale tilbake kredittkortgjeld er dyrt, og sannsynligvis mye dyrere enn de fleste kan forestille seg. Ha alltid penger i bakhånd til å betale kredittkortfakturaen - alltid.