Finn din forretningsidé

Les om gründere som har hatt gode og kanskje litt uvanlig forretningsidé. Les om suksess og historien til entreprenører som har startet egen virksomhet her, og bli inspirert.

Forretningsidér
21. april 2024 av Smarte penger / Virksomhet

Har du hørt om kanadieren som startet med å byttet bort en rød binders mot et hus?

Kyle MacDonald er navnet på kanadieren som kjørte igang sin egen Askeladden-historie på Internett.

Dett er forsåvidt gammelt nytt denne forretningsideen, og det begynner å bli en stund siden han byttet bort bindersen med noe større, som han igjen byttet bort mot noe større, helt til han fikk et hus.

or den som ikke kjenner historien, her er en rask oppsummering av byttehandlene, i kronologisk rekkefølge:

En rød binders, ble byttet med...

 • Fiskepenn, byttet med..
 • Dør-knott med ansikt, byttet med..
 • Gammel gassgrill, byttet med..
 • Strøm-generator, byttet med..
 • Lysende Budwiser skilt, byttet med..
 • Snøskuter, byttet med..
 • Tur til Yahk, byttet med..
 • En varebil, byttet med..
 • En platekontrakt, byttet med..
 • Ett år i Phoenix inkl husleie, byttet med..
 • En ettermiddag med Alice Cooper, byttet med..
 • En motorisert KISS snøkule, byttet med..
 • En skuespillerrolle i en film, byttet med..
 • Et hus i Kipling Saskatchewan i Canada

Fra midten av 2005 til starten på 2006 hadde Kyle MacDonald altså kjøpt et hus med en binders og noen byttehandler.

Etter å ha bodd i Kipling en stund ser det ut til at kanadieren fortsetter sin byttehandel. Sommeren 2008 tilbyr kanadieren å bytte bort huset med noe annet. Eventyret om den moderne askeladden er dermed ikke avsluttet ennå.

Veien til suksess går via mange gode byttehandler

Alle forretninger dreier seg om byttehandler. Ofte er det riktignok et produkt eller tjeneste som byttes mot penger. Tross alt er jo penger en oppfinnelse for å forenkle byttehandel.

Før pengenes tid var det imidlertid vanlig å bytte en gjenstand mot en annen gjenstand, noe mennesket har drevet med til alle tider; mammut-kjøtt byttes mot øks, osv.

Hvordan kopiere byttehandel-suksessen

McDonald benyttet seg av craigslist.com som er den mest brukte siden for byttehandler og rubrikkannonser i Nord-Amerika (eBay er større, men det er en auksjonsside, craigslist er en rubrikkside).

I Norge kan man benytte seg av tjenester som Finn.no og lokalaviser for å finne interesserte kjøpere.

Her la han inn tilbudet om å bytte sin røde binders. Nå hører det også med til historien at McDonald har fått litt drahjelp fra media, og sannsynligvis har folk blitt ekstra inspirert til å gjøre byttehandler nettopp på grunn av dette.

Å foreta byttehandler med gjenstander og tjenester er i prinsippet bare en annen måte å drive forretninger på.

Start med å forsøke å bytte bort en liten kuriositet eller hverdagslig ting, og sett deg et mål stort nok til å få folks interesse. Får du medias oppmerksomhet er dette en fordel som vil gjøre jobben enklere.

En superenkel forretningside

Hemmeligheten til McDonald var nettopp dette med at han fikk medias oppmerksomhet. Oppmerksomheten fikk han fordi dette var godt underholdningsmateriale, og jo flere som kjente hva han til enhver tid ville bytte, jo lettere ble det å få byttet.

En superenkel forretningsidé som nesten alle kunne iverksatt, og det er ikke uvanlig at slike enkle forretningsideer får gratis PR i media.

Med One Red Paper Clip får vi assosiasjoner til historien om milliondollarhomepage.com der Alex Tew ble dollarmillionær ved å selge piksler på hjemmesiden sin for en dollar stykke. Nok en enkel og original ide som hvem som helst kunne klart å gjennomføre.

Den største hemmeligheten når det gjelder originale forretningsideer er derfor kanskje å være først.

Start med en ostehøvel, kanskje det er nok. Så må du ha et mål som er oppsiktsvekkende nok til at media vil være interessert i din historie, slik at du får gratis PR. Det hjelper alltid å være litt original, media vil ha noe som er nytt og spennende, ikke noe som har blitt gjort før.

Bli en kremmer du også

Hvorfor ikke prøve å sette igang en byttehandel-prosess selv? Kanskje tjener du mye penger på dette også.

Vær klar over at byttehandler i større målestokk kan berøres av paragrafer i Skatteloven og Lov om merverdiavgift. Staten vil nok kreve penger av deg om det dreier seg om store verdier, og det er uansett lurt å forhøre seg med ligningskontoret hvis man er i tvil.