Hvordan starte en suksess-bedrift

Hva er det som gjør at noen bedrifter blir en suksess, og andre ikke. Forsker og forfatter av en rekke bestselgende bedriftsbøker Jim Collins har svaret.

Start en vellykket bedrift
21. april 2024 av Smarte penger / Virksomhet

Jim Collins er forfatter av den populære boken "Good to Great: Why Some Companies Make the Leap... and Others Dont".

Han og hans forskningsteam har foretatt en studie av bedrifter, og de har funnet ut hvordan gjennomsnittlige bedrifter kan bli til vidunderlige suksess-bedrifter.

Collins og hans forskerteam studerte 1400 bedrifter for å finne ut hvorfor noen bedrifter ikke klarte å slå gjennom, mens andre kunne vise til utmerkede resultater år etter år.

I boken presenteres mange interessante funn. For eksempel, de har funnet ut at det ikke finnes noen betydelig korrelasjon mellom lederlønninger og hvor godt bedriften gjør det.

Hvordan oppnå suksess med bedriften

Hvis du vil skape en vellykket bedrift, så er det mange gåde råd å plukke opp fra boken Good To Great.

Her er noen av resultatene i boken som vi syntes var interessant:

  • Piggsvin-prinsippet (Hedgehog Concept) som beskriver hvordan reven vet litt om mye, men piggsvinet vet én stor ting. Dette beskriver viktigheten av fokus, og å være sentrert rundt ett område, og ikke være en bedrift som driver med "litt av hvert".
  • Start med noe du er lidenskaplig opptatt av + noe du kan tjene penger på + noe som du kan bli best til.
  • Få med deg de riktige personene på laget, de som er best til jobben, ikke de du kjenner best eller liker best.
  • Konfronter realitetene uansett hvor brutal sannheten er. Du må ha tilgang på nøyaktig informasjon, og handle ut i fra virkelighetens scenario. Ikke vær passiv og håp og tro på bedre tider.
  • Bygg momentum: Suksess oppnåes ikke gjennom dramatisk og revolusjonerende endringer, men kontinuerlig og grundig arbeid.

Vil du vite mer? Les andre artikler om å starte eller drive bedrift på vårt nettsted.