Starte bedrift og bli rik

Start bedrift og bli rik! Det tar som oftest tid å oppnå suksess som gründer, og det krever hardt arbeid. Men så er også inntektene deretter. Dessuten er det spennende og lærerikt å starte bedrift.

Tjen på bedriftsetablering
21. april 2024 av Smarte penger / Virksomhet

Å starte bedrift kan lede til både rikdom og fattigdom, alt ettersom om man lykkes eller ikke Det å starte bedrift er en kompleks prosess. Du kan lese bok etter bok om temaet, og likevel ikke vite hvordan du skal sette igang. Derfor kan det være like greit å tenke enkelt.

Skal du bli gründer?

Din person har mye å si for om du lykkes eller ikke. Karaktertrekk som karisma og temperament kan spille inn, men viktigst av alt er det å tro på egen evne, samt å ha vilje til å stå på for å lykkes.

Hva er det folk vil ha?

Hva er det folk vil ha? Klarer du å gi et godt og spesifikt svar på dette spørsmålet så er du veldig langt på vei. Du må kunne tilby løsninger på problemer, tilby noe av verdi, og dekke et eksisterende eller potensiellt behov i markedet.

Hva er det folk vil betale for?

Spørsmålet om hva folk vil ha bringer oss videre til et annet spørsmål: hva er det folk er villig til å betale for?

Luft er gratis, så det lar seg ikke selge. Men man trenger ikke tenke langt før man kan bygge på dette slik at man tilbyr noe av verdi. Eksempelvis er ren luft ingen selvfølgelighet. Staten lytter nok gjerne dersom du har en løsning på hvordan man kan hindre store utslipp av klimagasser. I enkelte storbyer benytter privatpersoner munnbind for å rense luften før man puster den inn. På samme måte kan et kontrobygg ha behov for bedre inneklima, og eierne av bygget kan være villig til å investere i et renseanlegg. Første bud er derfor å tilby noe som er av verdi, eller som tilsynelatende er av verdi. Skal det være av verdi må man også ta omgivelsene i betraktning. Er det andre som kan tilby tilsvarende løsninger må du ta i bruk konkurransemidler – lag et bedre produkt eller gjør produksjonen billigere slik at du også kan selge billigere. Nøkkelen er å tilby noe av verdi som folk faktisk er villig til å betale for. Noen mennesker er veldig flinke til å se hvordan man kan skape merverdi, og kan nærmest få seg til å selge sand i Sahara, eller saltvann på åpent hav dersom de ble utfordret til det. Folk vil ha alt mulig forskjellig. Noen menneskelige behov er konsistente på tvers av kultur, bosted, alder og sammfunnslag. Sannheten er at vi alle er unike individer med et sett av tanker, karaktertrekk, emosjoner, og behov som gjør oss helt unik. Utfordringen blir å finne nye løsninger på et behov i et marked av betydelig størrelse til å skape nok fortjeneste.

Er du den riktige mannen/kvinnen bak idéen?

Selv den beste idé kan mislykkes når den skal settes ut i live dersom personen ansvarlig for å utvikle idéen ikke er i stand til å gjøre forretning ut av den. Du må tro på idéen, du må like å arbeide med den og gjøre den til en forretning, og du må være bestemt på å lykkes. Er du det, så skal du så absolutt gjøre et forsøk.

Å starte bedrift er krevende

Det å start bedrift kan være mer krevende enn man skulle tro, og vi har ikke som mål å gi inntrykk av noe annet.

Som gründer vil du sannsynligvis oppdage at:

 • Ting tar tid – mer tid enn du først antar
 • Ting koster – mer enn du først antar
 • Idéen din er ikke så god som du først antar
 • Pessimistisk? Nei. Realistisk? Ja. Å starte en bedrift som blir vellykket over tid er krevende. Har du imidlertid entrepenøren i deg så åpner du armene dine for enhver utfordring, for som gründer er din oppgave basert på å løse problemer.

Hva med å starte din egen bedrift på internett? Alternativt kan du jo også tjene ekstrapenger på internett som sannsynligvis vil komme godt med i oppstartsfasen.

Start med noe du er interessert i

Det du har genuin interesse for vil du gjøre det best i, er det mange som hevder. Hvorvidt det stemmer i ditt tilfelle er nok diskutabelt, men en ting er sikkert, og det er at du vil komme til å ha det mye mer morsomt dersom du driver med noe du liker veldig godt.En stor del av livet består av jobb, og da er det smart å velge noe man liker å gjøre. Det å drive bedrift handler om mye mer enn bare å tjene penger.De som etablerer egen bedrift jobber gjerne langt mer enn det som er normalt for en vanlig arbeidstaker, 50-80 timer i uken er ikke unormalt for en entrepenør som befinner seg i startgropa.

Tenk lønnsomhet og penger fra starten av

Et fellestrekk vi har sett for mange som etablerer egen bedrift er at de ikke tenker på hvordan de skal tjene penger i starten.I noen tilfeller er det rett og slett ikke mulig å tjene penger på virksomheten fra starten av, for eksempel hvis man må utvikle produktet først. Likevel bør man legge strategier for hvordan penger skal tjenest allerede fra starten av.En bedrift fortjener ikke livets rett hvis den ikke tjener penger. Så enkelt er det, og de som ikke skjønner det vil før eller siden rammes av konkurs.

Er verdiskapning nøkkelen til å tjene penger?

Det er et romantisk og naivt syn at de bedrifter som bidrar mest med verdiskapning er de som også tjener mest. Slik er det ikke.En bedrift må selvsagt tilby noe av verdi, hvis ikke er det ingen som vil tilføre penger til bedriften. En viktig del av prosessen med å planlegge og etablere bedrift er derfor å tenke grundig gjennom alt relatert til det å skape verdier.Men virkeligheten er ikke alltid slik den burde vært. Bedrifter som tjener mye penger gjør det fordi de skjønner hvordan man tjener penger. De har kanskje ikke de beste produktene eller de beste tjenestene, men de er best på salg.Tenk over dette litt; Hvis "Burger-kjede A" tjener dobbelt så mye penger i snitt per kunde som "Burger-kjede B", betyr det da at kjede A har dobbelt så bra burgere? Dobbelt så store burgere? Nei, selvfølgelig ikke.Verdiskapning er en nøkkelfaktor for lønnsom drift over tid, men det er ikke nøkkelen til suksess.... så hva er da nøkkelen til suksess?

Slik etablerer du en vinner-bedrift

Det finnes mer enn én faktor som er avgjørende for vinner-bedrifter. Faktisk finnes det flere faktorer.

Hva skal til for å bli en vinner-bedrift? I boken "Good to Great: Why Some Companies Make the Leap... and Others Dont" beskriver Jim Collins hvordan gjennomsnittlige bedrifter kan bli til vidunderlige bedrifter.

Selskapsformer

Utgangspunktet er ulikt for en som ønsker å starte et enkeltpersonsforetak, og en som ønsker å starte en milliard-virksomhet.Hvis du skal etablere en bedrift i Norge kan du velge blant følgende selskapsformer:

 • Aksjeselskap (AS)
 • Ansvarlige selskap (ANS/DA)
 • Enkeltpersonforetak (EF)
 • Stiftelse, samvirkeforetak (SA)
 • Kommandittselskap (KS)
 • Norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF)
 • Almennaksjeselskaper (ASA)

Dette er et av de første spørsmålene du bør stille deg når du skal etablere bedrift: Hvilken selskapsform skal du velge. Du kan få mye gratis informasjon på Bedin.no om det å etablere bedrift.SmartePenger.com tips: Ring Narviktelefonene på 800 33 840 for gratis rådgivning (tellerskritt kun hvis du ringer fra mobil, men ellers gratis nummer!)

Har du en idé, sjekk Google patents

Hvis du har en idé som du ønsker å sikre deg patent på, så bør du være sikker på at ingen får vite detaljene i idéen din før du har sikret deg en patent.Du kan sjekke ut Google Patents og se om noen har en lignende idé som deg, eller kanskje en identisk idé. Patentstyret (styret for det industrielle rettsvern) og Innovasjon Norge er to aktører som også kan bistå med gode råd til mennesker med nyskapende idéer.Når det er sagt så er det de færreste som blir rike på å utvikle nye idéer. De er i samme kategori som lottomillionærer, artister, og fotballproffer. Ikke så mange blir rike på patentene sine, men det er selvfølgelig mulig.

Pengemaskiner som gjør deg rik

Å starte opp en bedrift er spennende, og statistisk sett noe av det smarteste du kan gjøre hvis du vil bli rik. Det finnes et hav av pengemaskiner innen rekkevidde.

Hvis du vil tjene penger er det bare å se rundt deg, mulighetene er over alt.

SmartePenger.com gir deg en god oversikt til måter å tjene penger på, så hvis du ønsker ideer når du skal starte bedrift kan du starte med å lese på dette nettstedet.