Inkassoproblemer

Når man bruker mer penger enn man tjener, så får man problemer. SmartePenger.com gir forslag til hvordan man kan håndrete inkasso og gjeldsproblemer, og bli kvitt gjelden sin.

Inkassoproblemer
21. april 2024 av Smarte penger / Gjeld

Hva skal man gjøre hvis man har problemer med inkasso, og hvis man ikke klarer å betjene gjelden sin?

Det første man må gjøre er å bygge en økonomisk grunnmur; der inntekter og utgifter er i "harmoni". Forbruk og økonomiske forpliktelser må alltid stå i forhold til hvor mye penger man tjener.

Hvis du har gjeldsproblemer og betydelige inkassokrav så har du ingen grunnmur for privatøkonomien. Det er best om du innser realitetene med en eneste gang: Du er i "deep shit" - men det en utvei, det gjør det alltid.

Gjeldsordning

Hvis du er riktig ute å kjører kan du be staten om hjelp. Dette er en desperat handling, og anbefales ikke med mindre du har prøvd alt annet innenfor lovens rammer. Les mer om gjeldsordningloven.

Snakk med kreditorene om gjeld

Ditt problem: Du har tatt opp et lån hos en bank eller på annen måte er skyldig penger som du ikke klarer å betale tilbake.

Løsningen: Finne en måte å betale tilbake pengene på.

Du kan ta kontakt med kreditorene på egenhånd for å forhandle frem mulige løsninger, eller hvis du trenger hjelp kan kommunen din bistå - de er faktisk pliktig til å hjelpe deg gratis.

Samle alle lånene dine i en bank

Hvis du har tatt opp flere lån hos forskjellige utstedere, så må du også betale ekstra i gebyr ettersom hver part krever sine gebyr. Det kan derfor være lønnsomt å få samlet alle lån under ett, for eksempel at du forhandler med en bank slik at du kan betale alt du er skyldig til én bank.

Det skal imidlertid sies at det kan være vanskelig å forhandle frem en slik avtale. Gå rundt til flere banker, ikke gi opp etter å ha besøkt bare 2-3 banker.

Glem heller ikke at banken er ute etter å tjene penger, men om de likevel kan tilby noe som er mer gunstig enn dine gjeldende låneavtaler, så er det selvfølgelig positivt.

Selg alt du ikke trenger

Mange som sliter med gjeld har brukt pengene de lånte til å kjøpe noe som har en økonomisk verdi, eksempelvis et hus, hytte, bil, båt, utstyr, møbler, osv.

Du kan bruke lokalaviser og nettsider som Finn.no til å selge det du ikke trenger. For noen kan dette lette din økonomiske situasjon betraktelig.

Endre forbruksvaner for å få mer penger

Dette er enkel matematikk fra første klasse på barneskolen: Hvis forbruket er større enn nettoinntekter så vil man få problemer, noe som kan resultere i at du ikke klarer å betale regninger og betjene lån. Det er like enkelt å forstå som at 1 minus 2 blir -1. Å oppnå god økonomi krever igrunn kun en posjon sunn fornuft.

Tjen mer penger

Hvis det er noe som virkelig kan hjelpe deg som gjeldsslave, i tillegg til å leve minimalistisk, endre forbruksmønster og å selge alt det du ikke strengt tatt trenger for å dekke dine livsviktige behov, så er det å øke dine inntekter, altså å tjene mer penger.

I en gjeldsslaves situasjon bør man imidlertid fokusere på muligheter som innebærer minimalt med risiko, og prosjekter som man kan komme igang med raskest mulig. Riktignok er det viktig å ha et langsiktig perspektiv, men det er nå du trenger å tjene penger.

For eksempel, kan du bruke din kompetanse til å selge tjenester til bedrifter eller forbrukere allerede i dag/denne måneden? Mulighetene er som sagt mange, det gjelder bare å åpne øynene sine for hva folk er villig til å betale for: Finn ut hva folk har behov for, og hvis du kan tilby det de vil ha, så har du allerede en forretningside.

Gjør noe med problemet, så raskt som mulig

Det er viktig, faktisk veldig viktig, å gjøre noe så raskt som mulig dersom man har gjeldsproblemer. Kanskje er ikke dine problemer så store i dag at det virkelig tærer på deg, men de som velger å legge regninger i en skuff og ignorere problemet med gjeld har en svart fremtid i møte.

Advarsel: Selvmord, alvorlige depresjoner og andre psykiske lidelser, fysiske helseplager, kan være konsekvensene for mennesker som føler seg låst i en vanskelig økonomisk situasjon. Mennesker som tidligere aldri har et eneste lovbrudd på samvittigheten havner på kant med loven.

Løsningen på et gjeldsproblem innebærer gjerne:

  • å endre sine forbruksvaner: leve nøkternt og tilpasset sin økonomiske situasjon
  • å tjene mer penger: du har mange muligheter, noen er såvidt nevnt over.
  • å betale så mye ned på gjeld som mulig: alt du tjener bør gå til nedbetaling av gjeld og det øvrige til å dekke dine mest nødvendige behov.
  • det er hjelp å få dersom du ikke klarer å ordne opp på egenhånd. Snakk med kommunen din først.
  • ta ansvar: gjelden er ditt problem så lenge du lever, gjør noe med den nå, før problemet vokser seg større.
  • fokuser ikke på selve gjeldsproblemet, men på løsninger som gir deg bedre økonomi.

Det finnes alltid en løsning. Dine gjeldsproblemer er bare midlertidige problemer hvis du bestemmer deg for å gjøre noe med disse problemene. Hvis du "glemmer dine regninger i en skuff", og hvis du skyver problemene vekk fra deg, så vil det kanskje føles befriende en liten stund, men hver gang du gjør dette vil problemene komme tilbake igjen, og de blir bare verre for hver gang.

Gjeldsproblemer og problemer med inkasso avler bare mer problemer hvis du ikke forsøker å ta knekken på de utestående regningene.

Hemmeligheten til å eliminere problemer med inkasso og gjeld er å fokusere på selve løsningen, ikke på gjeldsproblemet. Fokuserer du kun på problemer vil det ikke medføre annet enn apati, dårlig motivasjon, og det bringer genrellt ingentig godt med seg.