Bedre privatøkonomi

Mange ønsker seg en bedre privatøkonomi. Her er noen gratis tips for å spare og tjene penger.

Privatøkonomi
23. juli 2024 av Smarte penger / Privatøkonomi

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

I denne artikkelen skal vi gi deg konkrete tiltak for å...

 • spare penger
 • tjene penger
 • få bedre privatøkonomi

Konkrete tiltak for å spare penger

Når det gjelder konkrete tiltak, så finnes det mye du kan gjøre for å få bedre privatøkonomi, og mer enn det vi kommer til å ta for oss her. Vi skal nevne noen viktige tiltak her, kanskje gjør du noe av dette allerede:

 • Senk forbruket, og øk inntekten. Spar mer penger, og tjen mer penger. Bygg et privatøkonomisk fundament som du kan være stolt over.
 • Avbryt alle dyre og unødvendige vaner: Røyking er et eksempel, det samme gjelder for godteri, unødvendig bilkjøring, kjøp av dyre moteklær, spise på restaurant, abonnement på underholdningsmagasiner, og alt annet som er unødvendig i din tilværelse. Det kan være vanskelig å gi slipp på luksusvaner, men du må forholde deg til din virkelighet. Hvis du ikke er villig til å ofte disse godene og gi slipp på økonomisk sløsing, så risikerer du å forbli fattig resten av livet - drastiske tiltak må gjøres!
 • Spar penger i hverdagen: Bruk mindre strøm, sykle eller gå hvis mulig i stedet for å kjøre bil/annen transport som koster penger, spis billigere mat, kjøp bare det som er livsviktig og høyst nødvendig, og finn gode tilbud på slike varer og tjenester.
 • Pruting: Du kan få varer og tjenester billigere hvis du pruter. Det som er mest livsviktig, slik som mat, strøm, bensin, osv er vanskeligere å prute på, men her kan man i stedet lete etter de beste tilbudene ettersom det er mange tilbydere. Glem heller ikke følgende: Hvis det er noe du virkelig trenger, så kjøper du det, og hvis du ikke trenger det så kjøper du det ikke.
 • Gratis lunch: Ikke alle gratistilbud har en hake. Dersom du virkelig har lite penger så finnes det som oftest alternativer som suppekjøkken og gratis utdeling av klær til hjemløse. Men la oss håpe det ikke står så ille til med deg at du må benytte slike metoder. Derimot har du tilgang på gratis bøker på bibiloteket, gratis internett på en rekke offentlige områder, gratis grunnutdanning og billig høyere utdanning (kun bøker og en semesteravgift på noen hundrelapper må betales), gratis naturopplevelser, gratis rettshjelp, gratis rådgivning innenfor en mengde ulike områder (eksempelvis Narvikstelefonene, Bedin, NAV)... med andre ord så finnes det mange muligheter som ikke koster deg penger.
 • Selg det du ikke har råd til å eie: Mange fattige er egentlig ikke fattige i ordets virkelige betydning. De er rettere sagt gjeldsslaver, offer for dårlige forbruksvaner og lite gjennomtenkt personlig økonomi. Hvis du ikke har råd til å betale ned huslånet, så selg huset og kjøp deg noe mindre. Ofte ser man at de som ikke klarer å betale regninger har dyrere biler, disse kan byttes ut med en eldre bil (men ikke alltid et godt alternativ ettersom det koster mer i vedlikehold og reperasjoner) - alternativet er å selge bilen og kjøpe en sykkel eller et månedskort på buss/trikk/tog. TV-programmet Luksusfellen på TV3 er bevis nok på at det finnes mange nordmenn som har ignorert sin egen fornuft.
 • Betal regninger innen forfall: Purregebyr, tilleggsrenter og inkasso vil gjøre regningene dine mye dyrere, det er penger rett ut av vinduet. Har du ikke råd til å betale regninger så er det et tegn på at ditt forbruksmønster og din personlige økonomi er under liten kontroll.

Konkrete forslag til å tjene penger

En av de viktigste årsakene til dårlig privatøkonomi er uheldige forbruksvaner. Det som også er av stor betydning er hvor mye penger du tjener, og her kommer noen forslag som kan hjelpe deg til å tjene mer penger:

 • Klipp håret og få deg en jobb: Hvis du vil bli rik vil vi anbefale å bli sin egen lykkes smed fremfor å bli arbeidsgiver, men er man fattig så må man først bygge en økonomisk grunnmur, dette er vanskelig hvis man ikke har en fast inntekt. Få deg en jobb først, og kom deg ovenpå, du kan alltids sette deg nye mål om å bli rik senere i livet.
 • Få deg en ekstra jobb: Hvis du er psykisk og fysisk skikket til det så hvorfor ikke. Hvis din fattigdom plager deg, hvorfor ikke gjøre alt du kan (innenfor lovverket selvfølgelig) til å få bedre økonomi. Unntaket er hvis du kan gjøre noe for å bedre inntektene i jobb #1, for eksempel prestere mer eller jobbe flere vakter.
 • Få en tredje jobb: Hvis jobb #1 og #2 ikke gjør det mulig å tjene mer uansett hva du gjør, så er et alternativ å få en tredje jobb. Med hensyn til at døgnet kun har 24 timer så må dette nødvendigvis bli en ekstrajobb, helgejobb, eller for eksempel sovende nattevakt på et avlastningssenter eller gamlehjem. Å bli avisbud kan også være aktuellt, selv om du er overkvalifisert så er dette en mulighet for å tjene penger.
 • Jobb minimum 100% stilling hvis din situasjon tillater det.
 • Utnytt trygdemuligheter og sosiale goder: Å gå på trygd er ødeleggende for arbeidsmoralen, men hvis man har krav på trygd og hvis man ikke er i stand til å jobbe av helsemessige grunner så er dette en respektabel løsning. Hvis du har muligheten til det så gir det en bedre følelse å klare seg selv, mange som går på trygd i dag er snyltere på samfunnet som aldri burde fått en krone fra NAV og heller kommet seg ut i jobb. IKKE forsøk å lure trygdeverket, de som gjør det stjeler fra skattebetalerne og straffes gjerne hardt med fengsel og bøter.
 • Ekstra inntektskilder: Det sier seg selv at jo flere og større inntekter du får, desto lettere vil det være å bygge seg opp økonomisk. I tillegg til å jobbe kan du skaffe deg ekstra inntektskilder. SmartePenger.com har kommet med mange forslag som du kan lese mer om på våre nettsider. Noen forslag er mer risikable enn andre, og det siste du trenger i din fattige tilværelse er å tape penger.

Andre konkrete forslag for å få bedre økonomi

Det finnes antageligvis tusenvis av konkrete handlinger du kunne gjort for å bedre økonomien din. Her kommer noen flere forslag som kan gi klingende mynt i kassen:

 • Snakk sammen om økonomi: Er du alene så kan du snakke med det med venner og kjente, eller i det minste med en rådgiver i kommunen din (Kommunen vil selvsagt at du skal komme deg ovenpå, ingen tjener på at du er fattig). Har du en partner/samboer og felles økonomi så er det viktig at dere snakker sammen om problemene, og at begge arbeider sammen for å løse disse problemene.
 • Tro på at det finnes en løsning: Veien blir til mens man går, og ikke alle løsninger er helt klare i dag. Det blir som å kjøre bil i snøstorm: Det er dårlig sikt, men kjører man forsiktig kommer man som regel frem til slutt.
 • Ta ansvar: Dårlig privatøkonomier og fattigdom en belastning for samfunnet, men den største belastningen er det du som må bære. Derfor er det også du som må være pådriver i å komme deg ut av den vanskelige situasjonen. Det er en knallhard oppgave for mange, men alternativet er å leve et liv i fattigdom - da bør valget være lett: Ta ansvar og vis ovenfor deg selv at du gjør alt du kan for å bygge din økonomiske grunnmur. Vær optimist og realist; Norsk Tipping kommer ikke til å ringe deg, det kommer ingen reddende engel.
 • Bruk fornuften: Som fattig er det kanskje ikke din skyld at du ble fattig. Det finnes alltid noen å klandre, men det er lite produktivt. Ta ansvar, og bruk fornuften til å finne produktive løsninger.
 • Tenk positivt: Det er et klisje-råd, men det fungerer. Det nytter ikke å dvele over fortiden. Det som har skjedd, det har skjedd, og du kan ikke gjøre noe for å endre fortiden. Det eneste du har påvirkning på er det som kommer til å skje i fortsettelsen av livet ditt.
 • Få oversikt over økonomien: Gjør opp status, finn ut hvor du er nå, og hvilken tilstand du og din privatøkonomi er i per i dag. Når du har et utgangspunkt blir det lettere å vite hva man må oppnå for å komme dit man ønsker.
 • Sett et mål: Dette er det viktigste av alt. Hvor ønsker du å ende opp, i hvilken situasjon ønsker du å være i om 1 måned, 1 år, 5 år og 20 år fra nå? Sett deg realistiske mål for hver måned og hvert år, og sakte men sikkert bygger du deg opp.
 • Les tipsene på SmartePenger.com: Dette nettstedet er fullt av tips til hvordan du kan tjene penger og få en bedre økonomi. Les alt som har blitt skrevet på dette nettstedet, vi garanterer at du vil lære noe nytt.

Vi håper disse tipsene kommer godt med når du skal forsøke å bedre din privatøkonomi. Det er penger å tjene det meste, man må bare åpne øynene opp for mulighetene. Denne artikkelen i det minste har gitt noe ny inspirasjon til de som har dårlig privatøkonomi og som er fattige.

Det er ingen skam å spørre om om hjelp: Rundt deg finnes dine medmennesker, og et stort nettverk som kan hjelpe deg med å løse dine problemer. Husk likevel at det er du selv som må være pådriveren. Ta først iniativ til å løse dine problemer helt på egenhånd, og vis dine medmennesker at du er villig til å jobbe hardt for forandring. Samtidig beviser du ovenfor deg selv at du er klar for oppgaven.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).