Spar penger på bedre forbruksvaner

Du kan spare (eller tjene) penger på å endre dine forbruksvaner! Finn ut hvordan.

Forbruksvaner
23. juli 2024 av Smarte penger / Privatøkonomi

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).

Du kan definitivt tjene penger på å endre dine forbruksvaner. Man kan kanskje si "spare penger", men penger spart er jo penger tjent. Så, når du er klar, følg disse tipsene om å tjene penger...

Å erstatte brus og dyr drikke med vann er en enkel måte å "tjene penger" på i teorien. Men i praksis er det ikke like lett. Vi mennesker har dessverre ikke lett for å endre våre forbruksvaner, selv når vi innser hvor irrasjonelle disse vanene kan være.

Regn på hvor mye penger du kan spare

Det kan være lurt å sette seg ned å regne på hvor mye man kan tjene på å endre dine dyre vaner. Kanskje det kan hjelpe på motivasjonen, ettersom forskning tyder på at mennesker i aller høyeste grad er vanedyr. (Les boken Predictably Irrational for å få et innblikk i slik forskning). Som om det ikke var nok, når du først har klart å endret dine forbruksvaner så vil du "adoptere" dine nye vaner.

Forbruk > Nettoinntekt = Problemer

Dette er enkel matematikk fra første klasse på barneskolen: Hvis forbruket er større enn nettoinntekter så vil man få problemer, noe som kan resultere i at du ikke klarer å betale regninger og betjene lån. Det er like enkelt å forstå som at 1 minus 2 blir -1. Å oppnå god økonomi krever igrunn kun en posjon sunn fornuft.

På forbrukssiden er det mange gjeldsslaver som roter det til. Noen vaner er imidlertid vanskeligere å kvitte seg med enn andre. Man må være disiplinert til å gjøre noe med gjeldsproblemene sine, vis til deg selv hva du er i stand til i stedet for å fremstå som en svak taper for omgivelsene.

Hvis du vil overkomme dine gjeldsproblemer krever det ikke stort mer enn at du sier til deg selv, "nok er nok, jeg kan fikse dette". Ingen grunn til å synes synd på seg selv, det blir ikke bedre av den grunn, vil du opprettholde de dyre og unødvendige vanene dine, eller vil du fortsette din tilværelse som gjeldsslave? Valget burde vært enkelt.

Få et rikere liv med redusert forbruk

Endrer du forbruksmønster slik som vi foreslår under, så kan vi garantere forandringer. Finn ut hvilke dyre vaner du har, og hva du kan klare deg uten. Enkelte vaner kan til og med være skadelige for deg, i tillegg til at de koster deg penger.

  • Bruk minimalt med strøm. Vær bestemt på å minimere forbruket, senk innetemperaturen og ta på en genser hvis det blir kaldt, varmtvann når man dusjer er for rikinger.
  • Avslutt medlemskap på treningssenter: En joggetur og armhevinger hjemme er gratis.
  • Stump røyken: Bare gjør det, du vil spare betydelig med penger.
  • Ikke kjøp nye klær: Unntaket er hvis det er helt nødvendig, kjøp det billigste.
  • Gå eller sykle: Hvis mulig, i stedet for å bruke bil, drosje eller annen transport som koster penger.
  • Ikke kjøp noe nytt: Kjøp bare brukte ting, eller se om du finner noe gratis på for eksempel Finn.no

Et fint motto for den som virkelig vil redusere sitt forbru er: "Bruk mindre, lev mer". Å leve minimalistisk har en positiv bi-effekt: Man vil bli enda mer motivert til å komme på riktig spor på grunn av at man lever under svært sparsommelige forhold, og fordi du innser at først når du har en brukbar økonomi kan du unne deg mer.

Det har ingen hensikt å lure omgivelsene ved å kjøpe dyre ting og å opprettholde et forbruk over evne. Er man gjeldsslave så er man gjeldsslave.

I tillegg til at det er skadelig for økonomien din med et unormalt høyt forbruk, så skader det også miljøet. Enkelte forskere har hevdet at dersom menneskene ikke drastisk endrer sitt forbruk i løpet av de neste 10 årene, vil det få globale konsekvenser og ringvirkninger som kan medføre at millioner av mennesker unødig mister livet på grunn av sykdom og vanskelige leveforhold. Det er med andre ord mange grunner til å redusere forbruket!

Når du har fått økonomien på riktig spor igjen kan du unne deg mer av det gode (eller kanskje du da har bliitt vant til å leve med et minimalistisk forbruk). Uansett, som gjeldsslave bør et av dine viktigste prioriteter være å bygge en personlig økonomi som fungerer, og det innebærer å redusere forbruket.

Tjen penger på å ikke gjøre noe!

Finnes det en måte å tjene penger på som innebærer at du ikke gjør noe? Javisst, ikke røyk eller kjøp unødvendig og usunn mat, ikke oppretthold dine dyre og unødvendige vaner...

Tjen penger på å bruke mindre, og lev bedre!

Til slutt vil vi oppfordre til refleksjon over eget forbruk, det er på sin plass hos de fleste som har problemer med gjeld eller som bare har dårlig råd. Hvis du likevel har et fornuftig forbruk, kan det være at det er inntektene dine som er problemet, i såfall kan du lese mer i vår seksjon om å tjene penger.

Prøvd eToro? Populært til aksjehandel og trading i Norge. Gratis demo eller ekte handel (les mer her).