Slik handler man båter via båtmeglere

Det er vanlig å kjøpe og selge båt privat i Norge, men mange velger også å benytte en båtmegler. Båtmegleren tilrettelegger for båthandel, og kan med fordel brukes av både båtselgere og båtkjøpere.

båter båtmegler båthandel
27. april 2024 av Smarte penger / Nettmeglere

En båthandel går ut på kjøp og salg båter hvor en kjøper handler en båt fra selgere.

Båtmegler, kjøp og salg av båt

Skal du kjøpe båt er det vanligvis gjennom en forhandler. Mange finner også båt gjennom privatselgere. Markedsplasser for båt på nett, slik som Finn.no, har et stort utvalg båter. Dette er en egnet plass om man ønsker å kjøpe båt eller selge båt. En båt er en kapitalvare av høy verdi, og dersom man vil kjøpe eller selge båt er det ikke uvanlig å bruke en båtmegler eller en handelsplass på nett.

Det er vesentlige forskjeller i kvalitet hos båtmeglere og hvilken du velger kommer an på dine behov til båthandel og hva ditt nivå er. Alle som vil lykkes med båthandel må bli kjent med de mange strategier, taktikker og triks ved handel av båter hos megler.

Sjekkliste ved kjøp av båt

Det kan være lurt å starte med å sjekke båtregisrene som finnes. Her kan du se om det finnes heftelser eller pant på båten. Båtregisteret viser også om det er annet registrert på båten.

Sjett disse båtregistrene:

  • småbåtregisteret inneholder blant annet informasjon om båten har vært utsatt for tyveri.
  • skipsregisteret gjelder for båter over 15 meter, mindre båter kan også være registrert men da er det frivillig. Her finner du ut om det er pant i båten.
  • løsøreregisteret i Brønnøysund kan også ha opplysninger om båten.

Slett pant. Husk å be selger om å slette pant fra båten før kjøper overtar båten.

Eierskifte. Husk også å registrere eierskifte ved båthandel.

Kontrakt ved alle båthandler! Husk å skrive kontrakt når du skal kjøpe eller selge båt. Det finnes gode ferdig-kontrakter tilgjengelig. Forbrukerrådet har en salgskontrakt for båt/kjøpskontrakt ved båt som fungerer fint.

Skrognummer er et nummer som skal være på alle båter. Vær sikker på at du får dette ved kjøp av båt.

CE-merke er noe enkelte båter har, og dette er ofte produsentens nummer som viser at båten er bygget etter gjeldende regelverk.

Andre nummer, slik som nummer på motor, bør du også kontrollere og notere ned ved en båthandel.

Husk at det nesten aldri er et problem å ha for mye informasjon om båten. Både kjøper og selger er tjent med at handelen foregår ryddig og at alle opplysninger som finnes om båten er avklart i forbindelse med handelen. Dette for å unngå klager på en av handelspartene i etterkant.

Riktig pris på båten? Noen båter selges til overpris, og det kan være enkelte båter som forsøkes å selges langt over prisverdi. Det å "prute" på en slik pris kan gi et prosentvis stort avslag, men selv ved en større prisreduksjon kan salgsprisen i et slikt tilfelle fortsatt være for høy. Sjekk prislister og hva tilsvarende båter har blitt solgt for.

Risiko ved kjøp og salg av båt

La det være helt klart at det å kjøpe og selge båter kan innebære en vesentlig risiko og store pengebeløp kan gå tapt. Derfor er det utrolig viktig å gjøre seg bevisst over all den risiko og farer som båthandel omfatter. Vær sikker på at du også leser alle vilkår og bestemmelser fra din båtmegler allerede før du åpner en konto og setter inn penger. Visse båtmeglere er svindlere, så man må passe opp for svindel og bedrag. Vær helt klar på at det å handle båter kan bidra til at du vil tape hele det investerte beløp. Å holde på med båthandel passer ikke alle.